Prema podacima FIFA-e koja je napravila sveobuhvatno svjetsko istraživanje, u Bosni i Hercegovini je registrovano oko 70.000 fudbalera. Komentarišući stanje u bh. nogometu, mnogi se slažu da se dosta toga mora mjenjati, od zakona o sportu, pa do samog pristupa radu. Najveći stručnjaci tvrde da pravo i temeljito podizanje kvaliteta na zelenim terenima mora krenuti sa stručnim pristupom u stvaranju fudbalera od malih nogu pa do seniorske kategorije.

Zadnjih pet godina u Bosni i Hercegovini i regiji registrovano je na stotine škola fudbala koje rade s djecom. Škola fudbala Bambinosi Sarajevo je jedna od onih koje su se izdvojile u sami vrh regionalnog nogometa. Ovo nije subjektivno pisanje autora teksta, nego i sami rezultati, kako unutar BiH, tako i na medjunarodnoj sceni, potrvdjuju ovakve navode. Bambinosi diljem regije osvajaju turnire, njihovi dječaci bivaju proglašeni najboljim igračima i strijelcima, a gomlani nerjetko odnose zlatne medalje medju čuvarima mreže. Naravno, svi ovi uspjesi ne dolaze preko noći niti sami od sebe.

click Vlasnici Bambinosa su dvojica bivših prvotimaca FK Sarajeva Elmir Behlulović i Muamer Dalipagić. To je ona slavna generacija koja je tek trebala krenuti stazama slave u 19-oj godini kada im je krila sasjekao rat u Bosni i Hercegovini. Elmir Behlulović je prijatelj i suigrač Elvira Baljića koji je završio u jednom od najvećih klubova svjeta, Real Madridu, dok je Dalipagić bio medju najperspektivnijim odbrambenim igračalima u BiH. Oni se brinu da sve funkcioniše i da 260 djece, koliko članova broje Bambinosi, imaju uslove koji su na najvećem niovu u državi. Treninzi za najmladje se odvijaju u sali koja se grije tokom zimskih mjeseci na Fakultetu za sport i kulturu, dok stariji polaznici treniraju na pomoćnom terenu stadiona Koševo – Asim Ferhatović Hase.

Pored Behlulovića i Dalipagića, koordinator trenerskog kadra je iskusni Amir Misimović Šifto, čovjek koji je stvarao poznatu Školu fudbala Bubamara. Pored njega tu su, bivši reprezentativac kadetske selekcije Jugoslavije i igrač FK Sarajeva Nermin Gogalić, nastavnik tjelesnog odgoja i bivši igrač sarajevskog Unisa Elvir Sućeska. Grupu od ukupno 12 trenera sa vlasnicima, dalje čine: Semir Zilić, Rusmir Kadrić, Elvir Vilić, Edin Hajdarević, Kerim Hadžić, Amir Čolaković i Faruk Gogalić. Generalni sekretar škole je takodjer bivši fudbaler Sabahudin Zubetljak.

Kad smo pitali Behlulovića da kaže koji je to koncept i program pa Bambinosi privlače sve veći broj dječaka u svoje redove, on je rekao: “Mi prije svega vodimo računa o sportskom odgoju djece i ukupnom njihovom sazrijevanju. Sasvim sigurno je da su roditelji i škola na prvom mjestu kada je u pitanju odrastanje čovjeka, ali mi isto tako činimo sve da, dok su sa nama, budu dobri fudbaleri, dobri drugovi i da se uče radnim navikama i disciplini. To je velika odgovornost, ali i zadovoljstvo vidjeti djecu, koja su s nama 4 godine, kako iz mališana izrastaju u prave dječake sa sportskim duhom.”

Bambinosi postavljaju standarde u bh. fudbalu